Άσκηση στην τρίτη ηλικία: Πώς επιδρά στην ψυχολογία των ηλικιωμένων

Η άσκηση για κάποιους είναι δύσβατος δρόμος, για άλλους άγνωστο μονοπάτι, ενώ κάποιοι έχουν καταφέρει να την κάνουν απλό περίπατο. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει κανείς στα νιάτα του, δεν υπάρχει κάτι που να του εξασφαλίζει ότι μεγαλώνοντας θα καταφέρει να διατηρήσει τη σχέση του με την άσκηση αμετάβλητη. Η άσκηση στην τρίτη ηλικία είναι μία συνθήκη που δεν μπορεί να επέλθει από τη μία μέρα στην άλλη. Απαιτεί θέληση, σκληρή δουλειά, υπομονή και τόσα άλλα, των οποίων η δυσκολία δεν μπορεί να αποτυπωθεί με δύο λέξεις σε ένα χαρτί. Και θα αναρωτηθεί κανείς, αξίζει να μπω σε τόσο κόπο; Μία είναι η απάντηση, φυσικά και αξίζει! Παρακάτω θα δεις μερικούς μόνο από τους λόγους για τους οποίους η άσκηση στην τρίτη ηλικία δεν είναι απλά μία επιλογή, είναι μία ανάγκη που δεν ήξερες πως είχες. 

Η άσκηση στην τρίτη ηλικία και τα οφέλη αυτής 

Συνεχίζοντας την παραπάνω σκέψη, υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν την άσκηση στην τρίτη ηλικία ανάγκη. Εκτός από τα οφέλη που έχει να προσφέρει στην σωματική υγεία ενός ανθρώπου και πολύ περισσότερο ενός ηλικιωμένου, η συμβολή της άσκησης στην τρίτη ηλικία στην ψυχική υγεία και την ψυχολογία ενός ηλικιωμένου είναι αξιοσημείωτη! 

Σωματικά, η άσκηση βελτιώνει πολλές από τις λειτουργίες ενός ηλικιωμένου. Προσφέρει καλύτερη ισορροπία και ευλυγισία, αρθρώσεις με λιγότερους πόνους, πιο ανθεκτικά οστά, καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα χωρίς προβλήματα και πολλά άλλα οφέλη που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ξεκινώντας κάποιου είδους συστηματική άσκηση. Αυτά τα οφέλη είναι εύκολο να τα παρατηρήσει κανείς και είναι αυτά, τα οποία κάνουν τη γυμναστική ελκυστική στα μάτια των περισσότερων. Οι εκδρομές και περιηγήσεις είναι ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης στην τρίτη ηλικία και σίγουρα πιο διασκεδαστικός από την απλή σωματική άσκηση.. Ωστόσο, το πραγματικό όφελος που έχει να προσφέρει η άσκηση στη τρίτη ηλικία είναι η βελτίωση της ψυχολογίας και η γενικότερη καλυτέρευση της ψυχικής υγείας. Ας δούμε, όμως πιο αναλυτικά, πως συμβάλλει η άσκηση στην τρίτη ηλικία:

Συνδρομή στην εξάλειψη του αισθήματος μοναξιάς 

Το να πάρει κάποιος ηλικιωμένος την απόφαση να ξεκινήσει να γυμνάζεται συστηματικά, δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση! Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εμφάνισή τους, άρα μία καλύτερη εικόνα για το σώμα τους δεν αποτελεί κίνητρο ενασχόλησης με τη γυμναστική. Ωστόσο, η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που βιώνουν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και σίγουρα έχουν την επιθυμία να την καταπολεμήσουν με κάθε τρόπο. Η ομαδική γυμναστική βοηθάει στην δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων των ηλικιωμένων, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να νιώθει κάποιος ευτυχισμένος και πλήρης στην καθημερινότητά του. 

Μείωση του άγχους 

Η άσκηση στην τρίτη ηλικία βοηθάει σημαντικά στη συναισθηματική αναζωογόνηση των ηλικιωμένων. Μέσω της άσκησης ο κάθε ηλικιωμένος καταφέρνει να βρει μία διέξοδο, να νιώσει ξανά ικανός και δραστήριος! Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι βλέποντας το σώμα τους να αλλάζει και τις αντοχές τους να μειώνονται σταδιακά, κατακλύζονται από ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα άγχους. Το άγχος αυτό αφορά στην αλλαγή που επέρχεται και που προκαλεί πολλές ακόμη σκέψεις στον ηλικιωμένο, ο οποίος αρχίζει να φοβάται πως στο κοντινό μέλλον δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τον εαυτό ικανοποιώντας τις καθημερινές του ανάγκες. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μετριαστούν με την άσκηση, καθώς μέσω αυτής ο ηλικιωμένος θα καταφέρει να δει ξανά τον εαυτό του να πετυχαίνει πράγματα, να νιώθει ικανός και με αυτόν τρόπο θα δει το άγχος του να μειώνεται σταδιακά, μέχρις ότου να εξαλειφθεί. 

Κατάθλιψη 

Δεν είναι μικρό το ποσοστό των ηλικιωμένων σήμερα που έρχεται αντιμέτωπο καθημερινά με συναισθήματα κατάθλιψης (ήπια έως πολύ βαριά) ή πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και δεν το γνωρίζει. Τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι πλέον τόσο κοινά στους ηλικιωμένους που τόσο οι ίδιοι όσο και οι γύρω τους τα αγνοούν. Αυτό οδηγεί τις περισσότερες φορές στην επιδείνωση τους και δυστυχώς, η μοναδική λύση στην οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, μία από τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες λύσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η συστηματική άσκηση και πρέπει με κάποιο τρόπο να επικοινωνηθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται ως μέθοδος θεραπείας ή να συστήνεται συμπληρωματικά με κάποιας άλλης μορφής θεραπεία. 


Τελειώνοντας, τα οφέλη που μπορεί να προσκομίσει κάποιος από την άσκηση στην τρίτη ηλικία είναι πολλά και η αξία τους πολύ μεγάλη. Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Πανόραμα η υγεία των ενοίκων μας, ψυχική και σωματική, είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν περισσότερο και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τα εξασφαλίζουμε πάντα σε όλους! Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για να μάθετε περισσότερα για εμάς και τη μονάδα μας.

Προηγούμενο άρθροΜάθηση στην τρίτη ηλικία: Η χρήση νέων τεχνολογιών
Επόμενο άρθροΤρίτη ηλικία και τεχνολογία