Δραστηριότητες τρίτης ηλικίας με περιορισμένη κινητικότητα

Πολλά άτομα τρίτης ηλικίας χάνουν την κινητικότητά τους λόγω διάφορων καταστάσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η σοβαρή αρθρίτιδα ή οι τραυματισμοί από πτώσεις. Όταν συμβεί αυτό, οι δραστηριότητες τρίτης ηλικίας αλλά και τα χόμπι που συνήθιζαν να απολαμβάνουν μπορεί τώρα να είναι πολύ δύσκολο να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε πως η απώλεια της κινητικότητας δεν σημαίνει το τέλος των καλών στιγμών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε τα άτομα τρίτης ηλικίας να διασκεδάσουν, να τονώσουν τη διάθεση τους και να παραμείνουν αφοσιωμένοι στον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν πολύ.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες τρίτης ηλικίας με περιορισμένη κινητικότητα;

Οι δραστηριότητες τρίτης ηλικίας είναι ζωτικής σημασίας, αλλά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για όσους έχουν περιορισμένη κινητικότητα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν, για να παραμείνουν ενεργοί, αφοσιωμένοι και υγιείς, ακόμη και αν έχουν κάποιους περιορισμούς. Για να τους βοηθήσουμε να βρουν πράγματα που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα τους, αλλά και να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και την ευεξία τους, συγκεντρώσαμε παρακάτω 7 υπέροχες δραστηριότητες τρίτης ηλικίας με περιορισμένη κινητικότητα.

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική άσκηση για ηλικιωμένους με περιορισμένη κινητικότητα. Μπορεί να γίνει σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους και μπορεί να προσαρμοστεί στο επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόμου. Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, της μυϊκής δύναμης και της ισορροπίας.

Χειροτεχνίες και χόμπι

Οι χειροτεχνίες παντός είδους και τα χόμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ηλικιωμένους να παραμένουν πνευματικά ενεργοί και απασχολημένοι και είναι μια εξαιρετική ασχολία για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με περιορισμένη κινητικότητα. Οι δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλή κίνηση περιλαμβάνουν το μαγείρεμα, το ψήσιμο, τη ζωγραφική, τη συμμετοχή σε θρησκευτικές συναθροίσεις, την παρατήρηση πουλιών, το πλέξιμο, την κηπουρική, το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου ή την εκμάθηση μιας γλώσσας. Αυτή είναι επίσης μια τέλεια στιγμή για να μάθουν κάτι νέο και δημιουργικό που ίσως δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να εξερευνήσουν στο παρελθόν.

Παιχνίδια και παζλ 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια γευσιγνωσίας ή αφής αλλά και τα παζλ είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε τα άτομα τρίτης ηλικίας να παραμείνουν πνευματικά οξυδερκείς. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τους ηλικιωμένους όπου μπορούν να απολαύσουν με τους φίλους και την οικογένεια.

Ασκήσεις σε αναπηρικό αμαξίδιο

Για τους ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση της δύναμης και της ευελιξίας. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν κύκλους των χεριών, ανυψώσεις των ποδιών και περιστροφές του κορμού.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, της μυϊκής δύναμης και της ευελιξίας και είναι μια άσκηση που είναι εύκολη για τις αρθρώσεις, γεγονός που την καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για άτομα τρίτης ηλικίας με περιορισμένη κινητικότητα. 

Διάβασμα και γραφή

Η ανάγνωση είναι μια φανταστική δραστηριότητα για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περνάνε χρόνο και να κρατάνε τον εγκέφαλο ενεργό και σε εγρήγορση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη, να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τον ύπνο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων είναι το κατάλληλο μέρος που μπορεί να προσφέρει στους αγαπημένους σας την απαραίτητη φροντίδα. Οι επισκέπτες μας έχουν πρόσβαση στην εξειδικευμένη ιατρική και νοσηλευτική μας ομάδα κάθε μέρα του χρόνου. Για να μάθετε περισσότερα για τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες μας, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.

Προηγούμενο άρθροΠρόληψη στην Τρίτη Ηλικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Επόμενο άρθροΕθελοντισμός στην Τρίτη Ηλικία