Ευημερία στην τρίτη ηλικία: Πως μπορεί να βελτιωθεί;

Η ευημερία στην τρίτη ηλικία αναφέρεται στη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία των ηλικιωμένων. Περιλαμβάνει παράγοντες όπως η σωματική, η ψυχική υγεία, η κοινωνική υποστήριξη, η οικονομική ασφάλεια και η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Η διατήρηση της καλής υγείας, η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και η αίσθηση σκοπού στη ζωή, μπορούν να συμβάλλουν στην ευημερία στην τρίτη ηλικία

Ενώ όμως δίνεται μεγάλη έμφαση στη σωματική ευεξία των ηλικιωμένων, δεν έχει δοθεί η ίδια έμφαση στην ψυχική υγεία τους. Επομένως είναι αρκετά σημαντικό για τους ηλικιωμένους να έχουν υγειονομική περίθαλψη, σωστή διατροφή και άλλους σημαντικούς πόρους, που μπορούν να υποστηρίξουν την ευημερία τους. 

Τρόποι με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η ευημερία στην τρίτη ηλικία 

Μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα της τρίτης ηλικίας είναι το πένθος, η  κοινωνική απομόνωση, η κακή κατάσταση υγείας και τα ανεπαρκή δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης. Όπως είναι γνωστό, τα θέματα της τρίτης ηλικίας είναι διαφορετικά για τον καθένα. Γενικά όμως, κάθε ηλικιωμένος αντιμετωπίζει κάποιες συχνές δυσκολίες, οι οποίες με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορούν να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την ευημερία στην τρίτη ηλικία.

Διατήρηση υγιεινού τρόπου ζωής

Η ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας, ειδικά καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Αυτό συμβαίνει επειδή η τακτική άσκηση έχει ευνοϊκό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελαγχολίας και άγχους. Επομένως, η άσκηση συμβάλλει στη ευτυχία, αλλά και στην ευημερία στην τρίτη ηλικία

Οποιοδήποτε είδος άσκησης είναι ωφέλιμο, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, της κηπουρικής, του χορού, του περπατήματος με σκύλους και της ενασχόλησης με αθλήματα. Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων μας διοργανώνουμε εκδρομές και περιηγήσεις που εξυπηρετούν το σκοπό της σωματικής άσκησης, αλλά και της γενικότερης ευημερίας των ατόμων της τρίτης ηλικίας. 

Καλές Διατροφικές Συνήθειες

Η ενσωμάτωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, καθώς και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από ασθένειες. Στη διατήρηση της ευημερίας στην τρίτη ηλικία καθοριστικό παράγοντα παίζει και η ισορροπημένη διατροφή και ένας γενικότερος υγιεινός τρόπος ζωής.

Παραμένοντας ενεργοί εργαζόμενοι 

Η υγεία των ηλικιωμένων επωφελείται από την εργασία, είτε σε αμειβόμενο, είτε σε εθελοντικό ρόλο, καθώς τους δίνει ένα αίσθημα σκοπού που προέρχεται από την ανταπόδοση στην κοινωνία. Αυτό υποστηρίζεται επίσης ότι έχει επίδραση στην οικονομική κατάσταση των ηλικιωμένων, καθώς και στην ικανότητά τους να συμμετέχουν σε θέματα, που αφορούν συνολικά την κοινωνία.

Διατήρηση κοινωνικής αλληλεπίδρασης 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρέχεται κοινωνική υποστήριξη για την προώθηση της ευεξίας με τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων, καθώς η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν επιζήμιες επιπτώσεις, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων. 

Η εύρεση ενός συστήματος υποστήριξης, η διατήρηση συχνής επαφής με τους φίλους και την οικογένεια και η προσπάθεια δημιουργίας νέων γνωριμιών είναι μερικές ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν στην ευημερία στην τρίτη ηλικία. Ειδικά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή πένθους, η σύνδεση με άλλους ανθρώπους που μπορεί να βιώνουν κάτι παρόμοιο με αυτό που βιώνετε εσείς, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. 

Παρά το γεγονός ότι η γήρανση συνοδεύεται συχνά από δύσκολες μεταβάσεις στη ζωή που μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και απόγνωσης, η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Πανόραμα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διαχειριστούν καλύτερα τα αρνητικά τους συναισθήματα ή τη χαμηλή διάθεση προσφέροντας αμέτρητες δραστηριότητες όπως μουσικές βραδιές, θρησκευτικές συναθροίσεις και άλλα πολλά. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις υπηρεσίες μας.   

Προηγούμενο άρθροΤρίτη ηλικία και τεχνολογία
Επόμενο άρθροΠοιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας;