Πρόληψη στην Τρίτη Ηλικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα γηρατειά είναι μια περίοδος της ζωής κατά την οποία οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Είναι ένα στάδιο όπου το σώμα αρχίζει να αποδυναμώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών. Ενώ ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να είναι αναπόφευκτες με τη γήρανση, υπάρχουν πολλά πράγματα που τα άτομα μπορούν να κάνουν για να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση ασθενειών και καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία. 

Χρήσιμες συμβουλές για Πρόληψη στην Τρίτη Ηλικία 

Η τρίτη ηλικία θεωρείται συνήθως η περίοδος της ζωής ενός ατόμου μετά τη συνταξιοδότησή του και την ηλικία των 65 ετών. Τα προληπτικά μέτρα σε αυτό το στάδιο της ζωής είναι σημαντικά για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών και παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη στην τρίτη ηλικία

Ισορροπημένη διατροφή 

Ένα ισορροπημένο και εκλεκτό φαγητό πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, ζαχαρούχων ποτών και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Μείνετε δραστήριοι 

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση  της καλής υγείας και την πρόληψη στην τρίτη ηλικία. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Ακόμη και δραστηριότητες όπως οι εκδρομές και οι περιηγήσεις, το περπάτημα, οι διατάσεις ή η κηπουρική μπορεί να είναι ευεργετικές. 

Μείνετε ενυδατωμένοι

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, γίνονται πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Είναι σημαντικό τα άτομα τρίτης ηλικίας να πίνουν άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσουν τα σωστά επίπεδα ενυδάτωσης. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως νεφρική ανεπάρκεια, δυσκοιλιότητα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία και καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να δυσκολεύονται να ξεκουραστούν καλά. Οι ενήλικες άνω των 65 ετών θα πρέπει να επιδιώκουν επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων υγείας.

Παραμείνετε κοινωνικά δραστήριοι 

Η κοινωνική απομόνωση είναι ένα συχνό πρόβλημα μεταξύ των ηλικιωμένων και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία. Το να παραμένουν τα άτομα τρίτης ηλικίας κοινωνικά δραστήρια συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως μουσικές βραδιές ,επετειακές εκδηλώσεις και κάνοντας εθελοντισμό ή περνώντας χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Κρατήστε το μυαλό ενεργό

Η ψυχική διέγερση είναι σημαντική στην τρίτη ηλικία. Δραστηριότητες όπως το διάβασμα, τα παζλ ή η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του ενεργού μυαλού και στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και άλλων γνωστικών προβλημάτων.

Παραμείνετε ενημερωμένοι για τις ιατρικές εξετάσεις

Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις και η ιατρική παρακολούθηση είναι σημαντικά για την έγκαιρη ανίχνευση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Είναι σημαντικό τα άτομα τρίτης ηλικίας να προγραμματίζουν τακτικά ραντεβού με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να ενημερώνονται για τις συνιστώμενες εξετάσεις και τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αγαπημένων σας προσώπων και να τους βοηθήσουμε να δραστηριοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε μας στο +30 2392 072 218

Προηγούμενο άρθροΠοια είναι τα οφέλη του να ζεις σε ένα γηροκομείο;  
Επόμενο άρθροΔραστηριότητες τρίτης ηλικίας με περιορισμένη κινητικότητα