Πώς επιδρά το Alzheimer στα άτομα της τρίτης ηλικίας 

Η τρίτη ηλικία μπορεί να δείχνει αντιμετωπίσιμη, αν και περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες στην πορεία. Μια από αυτές τις δυσκολίες είναι οι διάφορες ασθένειες και παθήσεις που αναπτύσσονται σε αυτήν την περίοδο ζωής, είτε λόγω γηρατειάς, είτε λόγω κληρονομικότητας. Το Alzheimer είναι από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες, που μπορεί να εμφανίσει ένας υπερήλικας, ανεξαρτήτως την ποιότητα ζωής του. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την επιρροή του Alzheimer στα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας.

Alzheimer & Συνήθη συμπτώματα

Το Alzheimer ανήκει στη κατηγορία της άνοιας, η οποία όμως προκαλείται μέσω νευροεκφυλιστικών αλλαγών στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Η ασθένεια συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 ετών, αλλά υπάρχουν και φορές που εμφανίζεται και νωρίτερα. Η μέση ηλικία ενός ατόμου που νοσεί με Alzheimer είναι στα 75 έτη. Το Alzheimer στα άτομα της τρίτης ηλικίας μπορεί να προκληθεί, είτε από κληρονομικότητα, σε περίπτωση που εμφανιστεί σε συγγενικό πρόσωπο 1ου βαθμού, είτε λόγω απώλειας ορισμένου ενζύμου ή βλάβης των χρωμοσωμάτων 21, 19 και 14, αλλά και λόγω κάποιας τοξικής βλάβης στα κύτταρα που μπορεί να προκληθεί από ορισμένες ουσίες (πχ μόλυβδος). Το Alzheimer, δυστυχώς, δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία. Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις, ώστε να απαλύνουν τα συμπτώματα. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου Alzheimer στα άτομα της τρίτης ηλικίας; 

Διαταραχή της μνήμης

Από τα πρώτα συμπτώματα του Alzheimer στα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι η διαταραχή της μνήμης. Μικρά κενά μνήμης μέσα στην ημέρα, όπως τι φαγητό έφαγε σήμερα, τι έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, που τοποθέτησε ένα αντικείμενο κλπ. Σταδιακά αυτή η απώλεια μνήμης αυξάνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης είναι αρκετά βοηθητικές και διευκολύνουν τον ηλικιωμένο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Διαταραχή του λόγου

Με την πάροδο του χρόνου, το λεξιλόγιο γίνεται φτωχό και υπάρχει δυσκολία στην ευφράδεια και την ομιλία γενικότερα. Η γλώσσα μπερδεύεται, με αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη επιδείνωση της μνήμης. 

Κατάθλιψη

Το βασικότερο σύμπτωμα της νόσου Alzheimer στα άτομα της τρίτης ηλικίας  είναι οι ψυχολογικές διαταραχές και κυρίως οι καταθλιπτικές τάσεις, που παρουσιάζει ο ασθενής. Αυτό είναι λογικό, καθώς ο νους εξασθενεί και δεν μπορεί να πράξει κάποιος στην καθημερινή ζωή όπως πριν, ούτε να λειτουργήσει συνειδητοποιημένα.

Άγχος

Το άγχος προκαλείται από τη σύγχυση, που συνοδεύεται από την απώλεια μνήμης. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ψυχολόγοι μπορούν να παρέχουν καθησύχαση στα άτομα. Ακόμη, η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως χειροτεχνίες παντός είδους, ώστε να περνά εποικοδομητικά τη μέρα του ο ασθενής συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του Alzheimer στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Σε αυτή τη φάση, οι νοσούντες λόγω και άλλων συμπτωμάτων, όπως την μειωμένη αντίληψη του χώρου, την απώλεια οργάνωσης και εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, αρχίζουν να επηρεάζονται και αναπτύσσουν συμπεριφορές, όπως επιθετικότητα, διαταραχές στον ύπνο, ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες. Σε δεύτερο χρόνο, τα άτομα αυτά είναι πιθανό να χρειαστούν τη βοήθεια τρίτου προσώπου ή ακόμη και συνεχή ιατρική παρακολούθηση.   


Η Μονάδα Φροντίδας Πανόραμα είναι ένας χώρος που μπορεί να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα στα αγαπημένα σας πρόσωπα, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις. Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι στη διάθεση των φιλοξενούμενων μας 24 ώρες το 24ωρο. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έρθετε σε επαφή μαζί μας και να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, την τοποθεσία μας και τις εγκαταστάσεις μας. Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω email!

Προηγούμενο άρθροΟ κοινωνικός αποκλεισμός στους ηλικιωμένους: O δρόμος προς την αποδοχή
Επόμενο άρθρο7 Διατροφικές Συνήθειες των Ηλικιωμένων