Πώς τα Άτομα Τρίτης Ηλικίας Μπορούν να Κοιμούνται Καλύτερα

Ο ύπνος στην τρίτη ηλικία πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Στη σύγχρονη κοινωνία που ο ρυθμός ζωής αυξάνεται καθημερινά, ο ύπνος είναι ένας πολύτιμος πόρος που συχνά αγνοείται. Είναι ένα κρίσιμο συστατικό της υγιεινής ζωής που επηρεάζει όλες τις πτυχές της φυσικής και ψυχικής ευεξίας μας. Όμως, ενώ η αξία του καλού ύπνου αναγνωρίζεται, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην επίτευξη ενός ικανοποιητικού ύπνου. 

Παρατηρείται ότι μερικές φορές λόγω κούρασης οι ηλικιωμένοι έχουν την ανάγκη να κοιμούνται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Επιπλέον κάποιες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολία στον ύπνο το βράδυ, λόγω κάποιου πόνου που μπορεί να έχουν, ή γενικότερα λόγω μειωμένης ποιότητας ύπνου που υπάρχει σε αυτές τις ηλικίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της μέρας να αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της υπνηλίας. Ο ύπνος στην τρίτη ηλικία αποτελεί πρόκληση, γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφέρουμε χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορεί να βελτιωθεί ο ύπνος των ηλικιωμένων. 

Αίτια Παρατεταμένης Υπνηλίας των Ηλικιωμένων 

Πολλοί ηλικιωμένοι οδηγούνται σε παρατεταμένους ύπνους τα μεσημέρια, επειδή δεν είχαν παραγωγικό ύπνο το βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν όλη τη μέρα τους, είτε επειδή κοιμούνται αρκετές ώρες μέσα σε αυτή, είτε γιατί αντιμετωπίζουν έντονη υπνηλία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν πολλά καθημερινά πράγματα. Μερικοί από τους λόγους που η ποιότητα του ύπνου μειώνεται είναι: άγχος, άνοια, διάφορες παρενέργειες από φάρμακα που λαμβάνουν, λοιμώξεις, έλλειψη από συγκεκριμένες βιταμίνες, ή και άλλα πολλά. 

Τρόποι Βελτίωσης του Ύπνου των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας

Ρουτίνα ύπνου: Είναι σημαντικό για να υπάρξει βελτίωση στον ύπνο της τρίτης ηλικίας να θέσουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα στον ύπνο τους. Ρουτίνα ύπνου είναι όταν καθημερινά οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν για ύπνο είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ σε συγκεκριμένες ώρες. Ο οργανισμός συνηθίζει στη συγκεκριμένη ρουτίνα και προσαρμόζεται σε αυτή, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να προσπαθούν αρκετή ώρα το βράδυ ή το μεσημέρι για να κοιμηθούν. 

Δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος ύπνου: Όταν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο, και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι, χρειάζεται να νιώθουν άνετα στον χώρο όπου θα κοιμηθούν και να μην υπάρχει κάτι που να τους αποσπά την προσοχή ή να τους δημιουργεί ανησυχία. Γι’ αυτό στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Πρότυπα Γηροκομεία σε άτομα τρίτης ηλικίας παρέχεται η δυνατότητα για κάποιο μονόκλινο δωμάτιο, ώστε να μην έχουν κάποιο ακόμα άτομο στον χώρο τους και γίνεται πιο δύσκολη η διαδικασία του ύπνου. 

Φυσική δραστηριότητα: Το περπάτημα ή και άλλου είδους φυσική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα τρίτης ηλικίας να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Αυτό συμβαίνει διότι, διατηρώντας τη φυσική του κατάσταση κάποιος μπορεί να έχει καθαρό μυαλό αλλά και να βελτιώσει τη γενικότερη ευεξία του. Επιπλέον με την άσκηση το σώμα κουράζεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολος ο ύπνος το βράδυ, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Φυσικοθεραπείες: Ένας από τους λόγους, που αναφέραμε και προηγουμένως, για τον οποίο τα άτομα τρίτης ηλικίας δεν μπορούν να κοιμηθούν παραγωγικά το βράδυ είναι λόγω διάφορων πόνων που μπορεί να έχουν. Οι μυϊκοί πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν ως ένα σημείο με τη βοήθεια ειδικών φυσικοθεραπευτών. Κάνοντας φυσικοθεραπείες οι ηλικιωμένοι μπορούν να απαλλαγούν από διάφορους πόνους, και έτσι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους δε θα έρχονται αντιμέτωποι με κάποιο πόνο που μπορεί να τους εμποδίσει από έναν ποιοτικό ύπνο. 

Σε περίπτωση όμως που το πρόβλημα ποιότητας ύπνου είναι πολύ έντονο, και παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται δεν παρατηρείται βελτίωση στον ύπνο των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να σας συμβουλέψει για το πως θα πρέπει να πράξετε. Στα Πρότυπα Γηροκομεία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό, και έχει πάντα εμπειρία στη διαχείριση διάφορων καταστάσεων που μπορεί να δημιουργηθούν στα άτομα τρίτης ηλικίας. 

Προηγούμενο άρθροΆνοια στην Τρίτη Ηλικία : Πώς η Μουσική Θεραπεία Δρα κατά της Άνοιας
Επόμενο άρθροΤρίτη Ηλικία : Πώς να Παραμένουν Σωματικά Ενεργοί