Άνοια στην Τρίτη Ηλικία : Πώς η Μουσική Θεραπεία Δρα κατά της Άνοιας

Μπορεί η μουσική να έχει θεραπευτικές ιδιότητες απέναντι στην άνοια στην τρίτη ηλικία; 

Η ακρόαση μουσικής είναι σίγουρα μια παγκόσμια εμπειρία που αντανακλά και επηρεάζει τη διάθεσή μας. Η συναισθηματική σύνδεση μεταξύ μουσικής και μνήμης είναι βαθιά, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο που ορισμένα τραγούδια μπορούν να ξυπνήσουν δυνατές αναμνήσεις. Πώς η μουσική όμως μπορεί να δράσει κατά της άνοιας; Η μουσική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα της άνοιας, προσφέροντας οφέλη όπως μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μουσική θεραπεία δρα κατά της άνοιας στην τρίτη ηλικία καθώς διεγείρει πολλά μέρη του εγκεφάλου ταυτόχρονα, όπως εκείνες τις περιοχές που επηρεάζουν τη γλώσσα, τη διάθεση και την κίνηση, μαζί με τις αισθήσεις της ακοής, της όρασης, του ήχου και της αφής.

Οφέλη της Μουσικής Θεραπείας σε Άτομα Τρίτης Ηλικίας με Άνοια ή Αλτσχαιμερ

Η μουσική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλου τύπου άνοια. Η θεωρία πίσω από τη μουσική παρέμβαση είναι ότι η ενεργοποίηση αυτού του τμήματος του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση άλλων τμημάτων του εγκεφάλου για τη βελτίωση της διάθεσης και της κοινωνικής εμπλοκής σε άτομα με άνοια. Το τραγούδι, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια γέφυρα για την καλύτερη επικοινωνία μέσω της γλώσσας. Η ρυθμική φύση της μουσικής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να περπατήσουν καλύτερα. 

Η μουσική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων τρίτης ηλικίας

Η μουσική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άμεση βελτίωση της διάθεσης. Πιθανότατα έχετε βιώσει την ευτυχία που έρχεται όταν ακούτε ένα αγαπημένο τραγούδι ή μια αίσθηση άνεσης όταν ακούτε ένα τραγούδι που σας τραγούδησε κάποτε η γιαγιά σας. Οι ενήλικες με άνοια μπορούν επίσης να βιώσουν αυτά τα  συναισθήματα, δίνοντάς τους ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη που συχνά συνοδεύει την ασθένεια. Επιπλέον, το να τραγουδάει το άτομο τρίτης ηλικίας μαζί με τραγούδια μπορεί να αυξήσει την ικανότητα των πνευμόνων καθώς και να δώσει ώθηση οξυγόνου στον εγκέφαλο. Το τραγούδι και οι μουσικές παρεμβάσεις μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν την ανοσολογική απόκριση.

Η μουσική θεραπεία ενθαρρύνει την κίνηση στους ηλικιωμένους

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της μουσικής θεραπείας είναι η αυξημένη κίνηση. Η μουσική μπορεί να είναι η αφορμή για κίνηση, είτε αυτό είναι παλαμάκια ή χορός. Στο κατάλληλο θεραπευτικό περιβάλλον, αυτή η κίνηση μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αυξήσει τη δύναμη, την ισορροπία και την αντοχή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο πτώσης και αυξημένη κινητική λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο η μουσική ενθαρρύνει την κίνηση και τη δραστηριότητα, είτε πρόκειται για χορό (αν μπορούν με ασφάλεια) μέχρι παλαμάκια και ρυθμικά χτυπήματα με τα πόδια. Στο Πανόραμα πρότυπα γηροκομεία αναγνωρίζουμε τη σημασία της μουσικής και γι’ αυτό έχουμε καθιερώσει μουσικές βραδιές για την βελτίωση της ψυχολογικής και σωματικής διάθεσης καθώς και για την πρόληψη της άνοιας. 

Η μουσική ενισχύει την επικοινωνία των ατόμων τρίτης ηλικίας

Τα άτομα με άνοια πολλές φορές δυσκολεύονται στη λεκτική επικοινωνία και δεν είναι πάντα η πιο αποτελεσματική. Αντίθετα, η γλώσσα του σώματος και άλλοι τύποι μη λεκτικής επικοινωνίας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όταν προσπαθούν να δώσουν στο άτομο μια ευχάριστη και άνετη αλληλεπίδραση. Η μουσική είναι η τέλεια προσθήκη στην επικοινωνία με την άνοια, προσφέροντας έναν νέο τρόπο αύξησης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γλωσσικής ικανότητας και των θετικών εμπειριών.

Εκτός από τα γνωστικά οφέλη της μουσικής για ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ, η μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει και σε άλλες καταστάσεις.

Άλλα οφέλη της μουσικής περιλαμβάνουν την ενίσχυση της νευροπλαστικότητας, η οποία μπορεί με τη σειρά της να δείξει βελτιώσεις στα επίπεδα ορμονών και το ανοσοποιητικό, καθώς και μείωση του άγχους. Όταν η μουσική θεραπεία εντάσσεται στην ζωή ενός ηλικιωμένου με άνοια, η ποιότητα ζωής βελτιώνεται για τον ασθενή.

Ποιά Μουσική Είναι Κατάλληλη για την Άνοια στην Τρίτη Ηλικία 

Εάν το άτομο έχει συγκεκριμένες πολιτιστικές ή θρησκευτικές προτιμήσεις, το να παίζει μουσική από το πολιτιστικό του υπόβαθρο ή τη θρησκευτική του παράδοση μπορεί να είναι και οικείο και να επαναφέρει όμορφες αναμνήσεις. Επίσης, η κλασική μουσική μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά και ευχάριστα. Μπορείτε να επιλέξετε τραγούδια με πιο αργό ρυθμό και οικείες μελωδίες που μπορούν να προκαλέσουν ηρεμία, θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις.

Παίξτε μουσική από την εφηβεία ή τις αρχές της δεκαετίας του ’20 του αγαπημένου σας προσώπου. Ρωτήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο,  άλλους συγγενείς ή φίλους παρόμοιας ηλικίας, τι μουσική άκουγαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στη ζωή τους. Η μουσική από αυτήν την εποχή βοηθά στην ενθάρρυνση της ανάκλησης της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Μην ξεχνάτε να παρατηρείτε την αντίδραση του αγαπημένου σας προσώπου. Εάν φαίνεται ικανοποιημένο και χαρούμενο κατά την αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου τραγουδιού, σημειώστε τον τύπο μουσικής. Από την άλλη πλευρά, αν φαίνονται ανήσυχοι, αυτό είναι το είδος μουσικής που πρέπει να αποφύγετε.

Υιοθετήστε την πρακτική της μουσικής θεραπείας σε ηλικιωμένο άτομο σε καθημερινή βάση. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ξεκινήστε τη μουσική θεραπεία όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο φαίνεται ιδιαίτερα απόμακρο ή ταραγμένο. Εάν η ανταπόκρισή του είναι θετική, ενσωματώστε περισσότερη από το ίδιο είδος μουσικής στη ρουτίνα τους σε πιο συχνή βάση.

Η μουσική θεραπεία μπορεί να δρα κατά της άνοιας καθώς και να επιβραδύνει την εξέλιξη της. Στα Πρότυπα Γηροκομεία εντάσσουμε την μουσική στην καθημερινότητα και τη ζωή των ατόμων τρίτης ηλικίας καθώς και διάφορες δραστηριότητες όπως ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, παιχνίδια, χειροτεχνίες και διάφορες εκδρομές.

Προηγούμενο άρθροΠοιά είναι τα Καλύτερα Κατοικίδια για Άτομα Τρίτης Ηλικίας
Επόμενο άρθροΠώς τα Άτομα Τρίτης Ηλικίας Μπορούν να Κοιμούνται Καλύτερα