Ποιά είναι τα Καλύτερα Κατοικίδια για Άτομα Τρίτης Ηλικίας

κατοικίδια για άτομα τρίτης ηλικίας

Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να βελτιώσετε τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία των ατόμων τρίτης ηλικίας. Η συντροφικότητα είναι άκρως σημαντική για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, των οποίων οι κοινωνικοί κύκλοι συχνά συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, τα ζώα έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που απαιτούν ευθύνη, ενέργεια και τη δυνατότητα διάθεσης οικονομικών πόρων. Τα κατοικίδια προσφέρουν πολλά προνόμια, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης και της συντροφικότητας, που θα μπορούσαν να απαλύνουν τον πόνο της απομόνωσης. Σας συμβουλεύουμε να εξετάσετε προσεκτικά τον τύπο του κατοικίδιου που θα υιοθετήσετε για να εξασφαλίσετε ότι ταιριάζει σε εσάς ή την καθημερινότητα του ατόμου που σκοπεύει να υιοθετήσει.

Πώς τα κατοικίδια βελτιώνουν τη ζωή σε Άτομα Τρίτης Ηλικίας

Τα κατοικίδια συμβάλλουν γενικά στην ευημερία των ηλικιωμένων. Τα κατοικίδια μπορούν να δώσουν νόημα και την αίσθηση του σκοπού στην καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας, δίνοντας τους χαρά και συντροφιά. Επίσης, μειώνεται η αίσθηση μοναξιάς και νιώθουν ότι λαμβάνουν περισσότερη αγάπη. Όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα που προσφέρουν τα κατοικίδια στους ηλικιωμένους έχουν ως αποτέλεσμα, καλύτερη ψυχική υγεία και μειωμένο άγχος. Εκτός από τη πιθανή βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, ένα κατοικίδιο μπορεί να ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία και διατήρηση της ρουτίνας. Η ρουτίνα της φροντίδας ενός κατοικίδιου μπορεί να δώσει σκοπό στην καθημερινή ζωή. Ίσως δεν θέλετε πάντα να σηκώνεστε από το κρεβάτι, αλλά το κατοικίδιο ζώο σας το θέλει.

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε κατοικίδιο;

κατοικίδια για άτομα τρίτης ηλικίας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ποιο είναι το καλύτερο κατοικίδιο για ηλικιωμένους. Θα πρέπει να εξετάσετε τον τρόπο ζωής σας, τις ανάγκες σας, το σπίτι σας και στις ικανότητές φροντίδας, ώστε να επιλέξετε ένα κατοικίδιο που ταιριάζει σε εσάς. Μερικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν είστε σωματικά ικανοί να φροντίσετε ένα κατοικίδιο. Μπορείτε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας χαρούμενο και υγιές; Έχετε υποστήριξη για τη φροντίδα του κατοικίδιου ζώου σας εάν δεν μπορείτε; Είναι διαχειρίσιμο το κόστος ενός κατοικίδιου, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της ιατρικής περίθαλψης; Τι μέγεθος κατοικίδιο μπορεί να φιλοξενήσει το σπίτι και η φυσική σας ικανότητα; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας ή το άτομο που προκειται να υιοθετήσει ή πάρει ένα κατοικίδιο.

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία κατοικίδια είναι γενικά πιο ήρεμα. Τα ηλικιωμένα ή ενήλικα ζώα είναι συχνά πιο δύσκολο να υιοθετηθούν, ενώ αναζητούν ένα καλό σπίτι και μπορούν να ταιριάζουν τέλεια με τους ηλικιωμένους. Τα κατοικίδια κάθε είδους αποτελούν δέσμευση, αλλά ορισμένα ζώα απαιτούν λιγότερη φροντίδα από άλλα. Η μακροζωία είναι σημαντική. Μπορεί να μην σκέφτεστε πολύ την ηλικία ενός ζώου όταν υιοθετείτε, αλλά αξίζει να το λάβετε υπόψη. Πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας δεν θέλουν τα κατοικίδιά τους να ζήσουν περισσότερο από αυτά. Οι παπαγάλοι, για παράδειγμα, μπορούν να ζήσουν έως και 60 χρόνια!

Κατοικίδια για Άτομα Τρίτης Ηλικίας

Γάτα

Η ανεξαρτησία μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα. Ενώ όλα τα ζώα απαιτούν προσοχή, μερικά είναι πιο ανεξάρτητα από άλλα. Οι γάτες, ως γνωστόν αποτελούν ανεξάρτητα κατοικίδια συγκριτικά με τους σκύλους. Δεν χρειάζονται βόλτες, μπάνιο, ούτε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Μία ειδική τουαλέτα για γάτες, ονυχοδρόμιο, φαγητό και νερό είναι τα απαραίτητα που χρειάζεται μία γάτα. Βέβαια είναι σημαντικό να αφιερώνετε και λίγο χρόνο να παίζετε μαζί τους, αλλά μπορείτε να το κάνετε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι. Το καλύτερο από όλα είναι ότι λατρεύουν τις αγκαλιές και μπορούν να σας συντροφεύουν όλη μέρα στο σπίτι. Επιλέξτε μία ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα η οποία δεν είναι τόσο δραστήρια όσο μία νεαρή γάτα.

Ψάρι

 Τα ψάρια του γλυκού νερού μπορούν να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν ένα κατοικίδιο που δεν απαιτεί πολλή προσοχή. Τα ψάρια εκφράζουν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Η εγκατάσταση ενός ενυδρείου γλυκού νερού, η αγορά ενός ποιοτικού φίλτρου και η εξισορρόπηση του pH του νερού είναι πράγματα που θα χρειαστούν για την σωστή λειτουργία του ενυδρείου και την επιβίωση των ψαριών. Απλά πρέπει να παρέχετε φαγητό κάθε μέρα, να δοκιμάζετε το νερό τους μία φορά την εβδομάδα και να φροντίζετε το χαλίκι της δεξαμενής μία φορά το μήνα. Δώστε στα ψάρια σας πολλά μέρη για να κρυφτούν και προσθέστε μερικά ψεύτικα φυτά για να τα κρατήσετε απασχολημένα. Φροντίστε να επιλέξετε κατάλληλα είδη ψαριών που μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια δεξαμενή. Ωστόσο για λόγους ασφαλείας αποφύγετε να αγοράσετε δεξαμενή μεγαλύτερη από 10 γαλόνια.

Κουνέλι

Τα κουνέλια όπως και οι γάτες κάνουν λίγο θόρυβο, χρησιμοποιούν τουαλέτα και τους αρέσει να αγκαλιάζονται, όταν το επιθυμούν. Τα πάνε πολύ καλά σε εσωτερικούς χώρους, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν αρκετή άσκηση και προσοχή. Μπορείτε επίσης να τα πάρετε σε εξωτερικούς χώρους για παιχνίδι, αρκεί να κρατάτε το κουνελάκι σας σε ασφαλές μέρος.

Τα κουνέλια μπορεί να μην είναι ένα κοινό κατοικίδιο για τους ηλικιωμένους, αλλά μπορούν ακόμα να είναι εξαιρετικά ζώα συντροφιάς. Τα κουνέλια ανγκόρα, για παράδειγμα, λατρεύουν την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους τους και χαίρονται να χώνονται στην αγκαλιά σας και να τα χτενίζετε ενώ βλέπετε τηλεόραση. Το κουνέλι για κατοικίδιο μπορεί να τοποθετηθεί σε κλουβί, ωστόσο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο μέσα σε αυτό.

Hamster

Τα χάμστερ και ινδικά χοιρίδια είναι ανθεκτικά και γενικά εύκολα στη φροντίδα. Αν αποφασίσετε να έχετε ώς κατοικίδιο χάμστερ ή ινδικό χοιρίδιο θα χρειαστείτε ένα κλουβί όπου μέσα μπορείτε να τοποθετήσετε τροχό ή διάφορα παιχνιδάκια, ώστε να περνούν το χρόνο παίζοντας, εκτονώνοντας την ενέργεια τους. Τα χάμστερ μπορούν να γίνουν αρκετά φιλικά και ενώ έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής μόνο ενός ή δύο ετών, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να προσφέρουν παρέα για εκείνη τη χρονική περίοδο.

κατοικίδια για άτομα τρίτης ηλικίας

Αν εσείς ή το άτομο τρίτης ηλικίας το οποίο γνωρίζετε, δεν είναι σε θέση να αποκτήσει κάποιο κατοικίδιο τότε μία καλή ιδέα για συντροφικότητα και έναρξη δραστηριοτήτων είναι η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Παρέχεται όλη η φροντίδα που μπορεί να χρειάζεται, νοσηλευτική, κοινωνική αλλά και συμμετοχή σε νοητικές δραστηριότητες και εκδρομές. 

Προηγούμενο άρθροΤρίτη Ηλικία : Μύθοι για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Επόμενο άρθροΆνοια στην Τρίτη Ηλικία : Πώς η Μουσική Θεραπεία Δρα κατά της Άνοιας