Τρίτη Ηλικία : Μύθοι για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Τι είναι αυτό που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε “μονάδες φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας” ή “γηροκομεία”; Μήπως το συσχετίζετε στο μυαλό σας με την απομόνωση; Έλλειψη ελευθερίας; Αυτές είναι κάποιες αντιλήψεις που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Ο τρόπος που λειτουργούν οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στοχεύουν όχι μόνο στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών ατόμων τρίτης ηλικίας αλλά και την προώθηση ουσιαστικών σχέσεων, την ενθάρρυνση συμμετοχής σε ευχάριστες δραστηριότητες και τη διευκόλυνση ευκαιριών για προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικούς μύθους αναφορικά με τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

  1. Οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι μόνο για άτομα που είναι πολύ άρρωστα ή πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους

Πραγματικότητα : Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και γηροκομείων είναι η προώθηση της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ευημερίας των ηλικιωμένων κατοίκων. Στόχος μιας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων είναι να αποκαταστήσει τον κάτοικο στο μέγιστο δυνατό δυναμικό και να του επιτρέψει να επιστρέψει σε ρυθμίσεις ανεξάρτητης διαβίωσης, εάν είναι εφικτό. Οι μονάδες φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας υποστηρίζουν τους κατοίκους στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ παράλληλα σέβονται την αξιοπρέπεια και την αυτονομία τους στη λήψη αποφάσεων και στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι μονάδες αυτές επιδιώκουν να καλλιεργήσουν μια αίσθηση κοινότητας και κοινωνικοποίησης μεταξύ των κατοίκων μέσω οργανωμένων δραστηριοτήτων, ομαδικών εκδρομών και ευκαιριών για αλληλεπίδραση και συντροφικότητα.

  1. Οι Μονάδες Φροντίδας Ατόμων Τρίτης Ηλικίας θυμίζουν νοσοκομείο

Πραγματικότητα : Μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων είναι πολύ διαφορετική από ένα νοσοκομείο. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στυλ όσον αφορά τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Οι περισσότερες είναι ευρύχωρες και ειδικά κατασκευασμένες με διαδρόμους που επιτρέπουν ευκολία στην κίνηση, σχέδια που ελαχιστοποιούν τις πτώσεις, εσωτερικούς χώρους που υποστηρίζουν άτομα με άνοια και πολλά άλλα. Διαθέτουν ανέσεις εστιατόρια, μπαρ, καθιστικό σαλόνι και χώρους δραστηριοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνικοποίηση. Μαζί με την κατασκευή και τη διακόσμηση, προσφέρουν ζεστούς χώρους φιλοξενίας που θυμίζουν την ατμόσφαιρα σπιτιού, ενθαρρύνουν τους κατοίκους να διακοσμούν τα δωμάτιά τους με προσωπικά αντικείμενα που κάνουν το νέο τους χώρο να αισθάνεται δικός τους από την πρώτη μέρα.

  1. Το φαγητό δεν είναι νόστιμο

Πραγματικότητα: Το διαιτητικό προσωπικό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι τα γεύματα είναι διατροφικά ισορροπημένα, ποικίλα και νόστιμα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί κανείς στις προσδοκίες όλων των κατοίκων για σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε περιοριστικές δίαιτες που μπορεί να περιορίσουν το αλάτι, το λίπος, τη χοληστερόλη ή τη ζάχαρη. Μερικοί μπορεί να απαιτήσουν την πολτοποίηση της τροφής τους λόγω δυσκολίας στην κατάποση ή τη μάσηση. Αν και ορισμένοι κάτοικοι μπορεί να ακολουθούν περιορισμένες ή ειδικές δίαιτες με εντολή των γιατρών τους, οι μάγειρες και οι διαιτολόγοι που απασχολούνται σχεδιάζουν μενού από εκλεκτό φαγητό  που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων. Οι περισσότερες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων παρέχουν μια ποικιλία επιλογών γευμάτων, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να επιλέξουν τα γεύματα που τους αρέσουν και να μείνουν ικανοποιημένοι.

  1. Οι κάτοικοι δεν μπορούν ποτέ να φύγουν

Πραγματικότητα: Ίσως η μεγαλύτερη παρανόηση των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων είναι ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν ποτέ να φύγουν. Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν προορίζονται πάντα να είναι μόνιμες κατοικίες. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι ένας χώρος αποκατάστασης όπου οι ασθενείς μπορούν να λάβουν περίθαλψη πριν τελικά επιστρέψουν στο σπίτι ή σε μια εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης. Ενώ ορισμένοι κάτοικοι μπορεί να σκοπεύουν να παραμείνουν στο γηροκομείο ή στις μονάδες αυτές, οι κάτοικοι μπορούν να έρχονται και να φεύγουν μόλις εγκατασταθούν. Επιπλέον, κάποιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οργανώνουν συχνά εκδρομές και περιηγήσεις σε εμπορικά κέντρα, ραντεβού με γιατρό και άλλες υπηρεσίες που μπορεί να χρειάζονται εκτός του τι μπορεί να προσφέρει η εγκατάσταση.

  1. Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα

Πραγματικότητα: Το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των κατοίκων και, ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκονται οι κάτοικοι και τι κάνουν, οι κάτοικοι έχουν σίγουρα δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Πολλοί έχουν ιδιωτικά δωμάτια και τα μέλη του προσωπικού  έχουν εκπαιδευτεί να προστατεύουν τη σεμνότητα σε καταστάσεις προσωπικής φροντίδας. Κάθε κάτοικος σε ένα σπίτι φροντίδας έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις.Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο να σέβεται κάθε κάτοικο και να αποτρέπει την περιττή έκθεση κατά την παροχή προσωπικής φροντίδας. Γι’ αυτό το λόγο, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων παρέχουν εξατομικευμένα σχέδια φροντίδας προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε κατοίκου, είτε περιλαμβάνει βοήθεια σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, διαχείριση φαρμάκων ή εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ο κύριος στόχος των μονάδων φροντίδας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ηλικιωμένους κατοίκους.  

5. Δεν επισκέπτονται τακτικά την οικογένεια και τους φίλους.

Πραγματικότητα: Ενώ το προσωπικό παρέχει την απαραίτητη φροντίδα, η υποστήριξη και η αγάπη της οικογένειας και των φίλων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθεί. Πολλές οικογένειες επισκέπτονται τους κατοίκους σε καθημερινή βάση. Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο να περιλαμβάνει οικογένειες σε κάθε πτυχή της φροντίδας των ενοίκων και, όταν τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούν να επισκέπτονται τακτικά, υπάρχουν προγράμματα σε πολλές κοινότητες που περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση μεταξύ κατοίκων και μαθητών ή εθελοντών επισκεπτών. Τα μέλη του προσωπικού γίνονται συχνά φίλοι των ασθενών. Τα μέλη του προσωπικού το αναγνωρίζουν αυτό και προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις επισκέψεις και να κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. 

  1. Οι κάτοικοι μένουν μέσα και πρέπει να εγκαταλείψουν την κανονική τους ζωή
μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετακόμιση σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων απαιτεί προσαρμογή. Ωστόσο, η ιδέα ότι οι κάτοικοι μένουν πίσω από κλειστές πόρτες είναι ένας μύθος και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Εφόσον είναι ασφαλές για αυτούς, οι κάτοικοι μπορούν να ταξιδεύουν και να διατηρούν οποιεσδήποτε δραστηριότητες ή σχέσεις είχαν πριν μετακομίσουν στη μονάδα. Μέρος της υποχρέωσης είναι να παρέχει ισχυρή, ανθρωποκεντρική φροντίδα και να εργάζεται για να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε κατοίκου υποστηρίζοντας κάθε άτομο να κάνει τις δικές του επιλογές.

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή με την ονομασία “γηροκομείο” έχει ως στόχο να παρέχει άνετη φιλοξενία και φροντίδα στους ενοίκους μέσα από εξειδικευμένο προσωπικό και προσιτές εγκαταστάσεις. Τα Πρότυπα Γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη έχουν δημιουργηθεί με αγάπη και παρέχουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, παροχών και χώρων.

Προηγούμενο άρθροΥγεία και Ευεξία στην Τρίτη Ηλικία
Επόμενο άρθροΠοιά είναι τα Καλύτερα Κατοικίδια για Άτομα Τρίτης Ηλικίας