Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας;

Είναι γνωστό πως στη σημερινή εποχή ζούμε πολύ περισσότερο χάρη στις βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Το να μπορέσουμε να φτάσουμε στα γηρατειά είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Οι προκλήσεις των ηλικιωμένων όμως από πολλές απόψεις είναι αρκετές και όλοι μας πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση και προσοχή. Αυτό το άρθρο

περιγράφει τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ηλικιωμένων αλλά και πως μπορούμε σαν κοινωνία να τους υποστηρίξουμε.

Οι προκλήσεις των ηλικιωμένων που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Οι οικογενειακοί φροντιστές συχνά ξοδεύουν σημαντικό χρόνο σε καθήκοντα φροντίδας και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα συντριπτικό για όσους φροντίζουν έναν σύζυγο, σύντροφο ή γονιό. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις κύριες προκλήσεις των ηλικιωμένων που μπορείτε να αντιμετωπίσετε όταν φροντίζετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Χαμένη αίσθηση του σκοπού 

Υπάρχουν πολλά ξεπερασμένα στερεότυπα για τους ηλικιωμένους, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε απομόνωση και περιθωριοποίηση. Επινοώντας καινοτόμους τρόπους για τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινότητα μέσα από κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά εκδρομές και περιηγήσεις, μπορούμε όχι μόνο να τους βοηθήσουμε να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους, αλλά και να αξιοποιήσουμε τον πλούτο γνώσεων και εμπειριών που διαθέτουν, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κοινωνίας. 

Οικονομική ανασφάλεια 

Ενώ ζούμε περισσότερο, δυστυχώς η απασχόληση και η συνταξιοδότηση δεν έχει εξελιχθεί με τον ίδιο ρυθμό. Πολλοί ηλικιωμένοι είναι ικανοί και περισσότερο από πρόθυμοι να εργαστούν μετά την τυπική ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά δυστυχώς οι ευκαιρίες δεν υπάρχουν. Επιπλέον, η διαχείριση και οι τακτοποίηση των καθημερινών οικονομικών θεμάτων, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τις ηλικιωμένες γενιές, καθώς πολλά από αυτά γίνονται πλέον ηλεκτρονικά ή εξ αποστάσεως. Το γεγονός αυτό, μπορεί  επίσης να τους καταστήσει πιο ευάλωτους σε απάτες. 

Δυσκολίες με τις καθημερινές εργασίες και την κινητικότητα 

Η κινητικότητα ενός ατόμου μειώνεται φυσιολογικά καθώς μεγαλώνει, γεγονός που καθιστά την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών πιο δύσκολη. Αυτό μπορεί σταδιακά να οδηγήσει τους ανθρώπους να φροντίζουν τον εαυτό τους και να τους εμποδίζει να είναι κοινωνικοί και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, μουσικές βραδιές κ.α. Χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να μπορέσουν οι ηλικιωμένοι να ζήσουν ανεξάρτητοι απο ειδικά προϊόντα και προγράμματα που εστιάζουν στην ασφάλεια, την ισορροπία, τη φυσική κατάσταση και την κινητικότητα, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να συνεχίσουν. 

Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης 

Η υγειονομική περίθαλψη είναι συχνά ένα περίπλοκο ζήτημα για τους ηλικιωμένους, ιδίως για όσους αγωνίζονται με μακροχρόνιες παθήσεις. Οι ηλικιωμένοι συχνά επισκέπτονται πολλούς διαφορετικούς επαγγελματίες υγείας και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλοι οι επιμέρους ειδικοί που επισκέπτονται είναι ενήμεροι για τις παθήσεις τους και τα φάρμακα που λαμβάνουν. Θα πρέπει επίσης να συντονίζονται τα ραντεβού τους και η παράδοση των φαρμάκων τους και να διασφαλιστεί ότι οι ιατρικές προμήθειες που χρειάζονται είναι πάντα διαθέσιμες. 

Εύρεση της σωστής παροχής φροντίδας 

Όταν η πλήρης ανεξαρτησία δεν είναι πλέον εφικτή οι προκλήσεις των ηλικιωμένων μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο και πολλοί ηλικιωμένοι χρειάζονται πρόσθετη φροντίδα. Μερικές φορές η φροντίδα αυτή μπορεί να παρέχεται από μέλη της οικογένειας, αλλά αυτό μπορεί να επιβαρύνει πολύ τον φροντιστή σε συνδυασμό με την εργασία και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις. Σε αυτούς λοιπόν που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα των ηλικιωμένων πρέπει να παρέχεται η απαραίτητη εκπαίδευση, οι πόροι και η συναισθηματική υποστήριξη που θα τους βοηθήσει να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους αγαπημένους τους. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καταλληλότερο να απασχολείται επαγγελματίας φροντιστής σε τακτική βάση, ειδικά όταν υπάρχουν σύνθετες ιατρικές καταστάσεις ή και σωματικές αναπηρίες. Με μια ολοκληρωμένη υπηρεσία φροντίδας, το ηλικιωμένο άτομο είναι σε θέση να ζήσει μια αξιοπρεπή και ευχάριστη ζωή. 

Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Πανόραμα φροντίζουμε να προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζεται ένας ηλικιωμένος για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Διασφαλίζουμε τόσο σε εσάς που μας εμπιστεύεστε το κοντινό σας άνθρωπο, όσο και τους ίδιους τους ηλικιωμένους, την αξιοπιστία του νοσηλευτικού προσωπικού μας, αλλά και για τον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο της μονάδας μας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις παροχές μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τη συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας. 

Προηγούμενο άρθροΕυημερία στην τρίτη ηλικία: Πως μπορεί να βελτιωθεί;
Επόμενο άρθροΠως να επιλέξω την κατάλληλη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων;