Ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία: Μια διαφορετική οπτική

Η τρίτη ηλικία μπορεί να φέρει αρκετά ζητήματα για τα άτομα, τα οποία τη διανύουν. Σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση μιας προσιτής και ευέλικτης καθημερινότητας είναι η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Σε αυτά τα πλαίσια, σημαντικό ρόλο παίζει η ενασχόληση με μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν όχι μόνο την ψυχαγωγία, αλλά και την ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε δραστηριότητες, που δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα, για τη βελτίωση της. 

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτό που λέμε ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Η ποιότητα ζωής ως έννοια αναφέρεται στον τρόπο, με τον οποίο τα άτομα της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν την ηλικία τους, όχι ως περιορισμό, αλλά αντιθέτως έχουν τη δυνατότητα, να προσαρμοστούν στις δυνατότητες, που τους προσφέρει η ηλικία τους. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες;

Ψυχολογία 

Η ψυχολογία είναι ο βασικότερος παράγοντας, που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Όσο πιο ευτυχισμένος και ήρεμος συναισθηματικά είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, τόσο περισσότερο απολαμβάνει το πέρας της ζωής του με χαρά και αισιοδοξία. Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε, αν ένας ηλικιωμένος είναι ψυχολογικά υγιής; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κρίνουμε, αν κάποιος άνθρωπος διανύει το πέρας της ηλικίας του με ευκολία. Τα συγγενικά πρόσωπα, αλλά και οι ψυχολόγοι, και γενικά όποιος άλλος είναι κοντά σε τέτοια άτομα πρέπει να προσέχει, για οποιαδήποτε συμπτώματα κατάθλιψης, νοητικής δυσκολίας και σωματικής αδράνειας. 

Κοινωνικοποίηση

Παράλληλα, είναι σημαντική η κοινωνικοποίηση του ατόμου και η διατήρηση κοινωνικών επαφών, με σκοπό τη νοητική και ψυχική υγεία. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την κοινωνική ευημερία, όπως ο εορτασμός γενεθλίων, είναι χρήσιμο να συνεχίζονται στη καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να συμβάλουν ενεργά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην τρίτη ηλικία.

Σωματική Άσκηση 

Κι όμως, η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει θετικά στη θετική διαμόρφωση της ποιότητας ζωής της τρίτης ηλικίας. Και όταν αναφερόμαστε σε σωματική άσκηση, δεν εννοούμε κάποια μορφή δύσκολης γυμναστικής, αλλά κάποιες μικρές εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς, εκδρομές και περιηγήσεις στη φύση, για την απόκτηση φρέσκου και καθαρού αέρα. 

Ενεργός Γήρανση

Η “ευδόκιμη γήρανση” ή αλλιώς ενεργός γήρανση, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα τους και αξιοποιούν τις δυνατότητες τους, διατηρώντας μια ενεργή ζωή. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, με στόχο τη διατήρηση της γνωσιακής λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά και της σωματικής υγείας, σε συνδυασμό με τη ψυχολογική οπτική, είναι ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος διαμόρφωσης μιας ευδόκιμης γήρανσης. Δραστηριότητες, όπως η λύση ενός σταυρόλεξου, οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, αλλά και οι χειροτεχνίες παντός είδους μπορούν να εξασφαλίσουν μια υγιή σχέση του ατόμου με την καθημερινότητα, βελτιώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία.

Υγεία

Από την άλλη πλευρά, στην τρίτη ηλικία οι έγνοιες των ατόμων σταδιακά μειώνονται και δεν έχουν το θέμα της αντιμετώπισης αρκετά δύσκολων καταστάσεων. Σε αυτά τα πλαίσια, μεγάλης σημασίας είναι η ιατρική παρακολούθηση των ηλικιωμένων, καθώς είναι πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα άνοιας, διατροφικά ζητήματα, προβλήματα οστεοπόρωσης και άλλα διάφορα.

Σχετικά με τα Πρότυπα Γηροκομεία Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπούν έναν  οργανισμό, που στόχο έχει την εξασφάλιση και την παροχή ποιότητας ζωής στην τρίτη ηλικία και στην ουσία των αγαπημένων σας προσώπων. Μέσα από διάφορες κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες, αλλά και των σύγχρονων εγκαταστάσεών τους προσφέρουν ένα πανέμορφο και φιλικό περιβάλλον, για τα άτομα τα οποία το προσωπικό μας φροντίζει καθημερινά. Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Προηγούμενο άρθρο6 Μύθοι για τα γηρατειά που πρέπει να γνωρίζουμε
Επόμενο άρθροΟ κοινωνικός αποκλεισμός στους ηλικιωμένους: O δρόμος προς την αποδοχή