6 Μύθοι για τα γηρατειά που πρέπει να γνωρίζουμε

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πέρας του χρόνου και τα γηρατειά είναι αναπόφευκτο. Όλοι κάποια στιγμή θα γεράσουμε! Αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που έχουμε στο μυαλό μας, με βάση τα στερεότυπα που επικρατούν και έχουν εδραιωθεί μέσα μας. Ωστόσο, πολλοί είναι οι μύθοι για τα γηρατειά και δε σημαίνει πως ισχύουν κιόλας.

Γηρατειά και τρόπος ζωής

Οι υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και σωστού τρόπου ζωής είναι παράγοντες, που συμβάλλουν στο να μείνουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Οι μύθοι και τα στερεότυπα είναι εύκολο να καταριφθούν, αν ακολουθήσουμε σωστό τρόπο ζωής και καλές διατροφικές συνήθειες, σε συνδυασμό πάντα με τη σωματική άσκηση. Ας δούμε, όμως παρακάτω μερικούς από τους πιο συχνούς μύθους σχετικά με τα γηρατειά:

#1 Η κατάθλιψη και η μοναξιά είναι φυσιολογικές στους ηλικιωμένους 

Κι όμως, δεν είναι! Πολλοί ηλικιωμένοι, που περιτριγυρίζονται από ένα περιβάλλον αγάπης, στοργής και περίθαλψης παραμένουν ευτυχισμένοι μέχρι τα βαθιά γεράματα. Όσοι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μένουν μόνοι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους, θλίψης και μοναξιάς.

#2 Οι ηλικιωμένοι πρέπει να μένουν σπίτι και να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση

Συχνό φαινόμενο είναι ο φόβος, μήπως ο ηλικιωμένος πέσει και χτυπήσει, με αποτέλεσμα να τον παροτρύνουμε να μένει σπίτι, αντί να περπατήσει και να ασκηθεί. Μέγα λάθος! Η σωματική άσκηση έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στους ηλικιωμένους και τους βοηθάει να αποφύγουν πτώσεις, αποκτώντας έτσι την ανεξαρτησία τους. Μια καλή τακτική είναι οι εκδρομές και οι περιηγήσεις σε κοντινούς προορισμούς για την απόκτηση καθαρού αέρα και απόλαυση της φύσης.

#3 Η άνοια είναι αναπόφευκτη στα γηρατειά 

Όχι δεν είναι. Η άνοια δεν είναι φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης. Συμβαίνει συχνά, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα συμβαίνει πάντα και σε όλους. Απόδειξη είναι ότι υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι, με ακμαιότατες νοητικές δεξιότητες. Σε αυτό το κομμάτι βοηθούν σε μεγάλο βαθμό οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, ώστε να ενεργοποιούν την κριτική σκέψη των ηλικιωμένων. 

#4 Μόνο οι γυναίκες παθαίνουν οστεοπόρωση

Δεν είναι αλήθεια. Μπορεί η οστεοπόρωση να είναι πιο συχνή στις γυναίκες, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσβάλλει πολλούς άνδρες. Και αυτό συμβαίνει, διότι οι άνδρες δεν υποβάλλονται σε μέτρηση της οστικής τους μάζας.

#5 Όσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερο ύπνο χρειαζόμαστε

Δεν ισχύει. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται τις ίδιες ώρες ύπνου με τους μεσήλικες και τους νέους ανθρώπους εκεί γύρω στις 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Αυτός ο μύθος για τα γηρατειά προέκυψε από το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να μείνουν κοιμισμένοι έως το πρωί.

#6 Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να μάθουν κάτι νέο

Κι όμως, οι ηλικιωμένοι διατηρούν την ικανότητα της μάθησης, τη δημιουργία νέων αναμνήσεων και τη βελτίωση των επιδόσεων τους σε πολλές δραστηριότητες! Μάλιστα, όταν προσπαθούν να μάθουν κάτι καινούργιο βελτιώνουν σημαντικά τις νοητικές τους ικανότητες.

#7 Είμαι πολύ μεγάλος για να κόψω το κάπνισμα

Συχνά επικρατεί η αντίληψη και ο μύθος για τα γηρατειά ότι, αφού δεν έκοψα τόσα χρόνια το τσιγάρο, σιγά μην το κόψω τώρα στα γεράματα. Μεγάλο λάθος! Ποτέ δεν είναι αργά για να απαλλαγείτε από το τσιγάρο και τα γηρατειά είναι εξίσου μια καλή ηλικία για να το κάνετε αυτό. Οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα έχει αποδειχθεί, ότι εμφανίζουν λιγότερα κρυολογήματα, γρίπες, βρογχίτιδες και πνευμονίες.


Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη, προσπαθούμε με κάθε μέσο, να ενισχύσουμε τη μακροζωία και την ψυχική τους υγεία, μέσω δραστηριοτήτων και ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης. Εάν νιώσετε την ανάγκη να παρέχετε στους δικούς σας ανθρώπους τέτοιες συνθήκες σε ένα άκρως ευνοϊκό περιβάλλον, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Προηγούμενο άρθροΠοια τα στάδια της γεροντικής άνοιας
Επόμενο άρθροΠοιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία: Μια διαφορετική οπτική