Τρίτη Ηλικία: Διατροφή και υγεία

Η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας και της ποιότητας ζωής, ειδικά στην τρίτη ηλικία. Όπως είπε και ο Ιπποκράτης, “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”, δείχνοντας έτσι ότι η διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος για την υγεία. Αναφορικά με την τρίτη ηλικία, ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στις ζωές των ανθρώπων, στο οποίο θα χρειαστεί να δώσουν λίγη παραπάνω προσοχή στη διατροφή τους για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας τους.

Παράγοντες που προκαλούν κακή διατροφική υγεία

Όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, με το πέρασμα των χρόνων, επέρχονται κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι φυσιολογικοί, ψυχολογικοί ή κοινωνικοοικονομικοί. Ας δούμε όμως παρακάτω πιο αναλυτικά τι εννοούμε με αυτούς τους όρους:

Φυσιολογικοί Παράγοντες

Ένας από τους κύριους φυσιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων είναι η μείωση του μεταβολισμού. Καθώς μεγαλώνουμε, οι χημικές διεργασίες του οργανισμού αλλάζουν και επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο απορροφούνται και μετατρέπονται οι θρεπτικές ουσίες.

Ψυχολογικοί Παράγοντες

Η μειωμένη όρεξη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και επηρεάζει αρνητικά τη διατροφή και την υγεία τους. Μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, συνήθως ψυχολογικούς. Πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και απομονώνονται με αποτέλεσμα να χάνουν την όρεξή τους και να μην τρώνε όσο και ό,τι πρέπει.

Κοινωνικοοικονομικοί Παράγοντες

Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής κατάστασης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Δυσκολεύουν την αγορά υγιεινών τροφίμων, περιθωριοποιούν και στιγματίζουν τους ανθρώπους.

Οφέλη σωστής διατροφής 

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής έχει πολλά οφέλη και στις μεγαλύτερες ηλικίες γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Η σωστή διατροφή βοηθά στη διατήρηση αλλά και στην πρόληψη της υγείας, καθώς παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις ουσίες που χρειάζεται. Η σωστή διατροφή δίνει ενέργεια και δύναμη, συμβάλλει στη ψυχολογική ευεξία και βελτιώνει τη διάθεση. Συνδέεται επίσης, με την πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις και βοηθά στην πρόληψη μερικών μορφών του καρκίνου.

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας αποκτά διαφορετικές ανάγκες και κάποια θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή διατροφή και υγεία.

Πρωτεΐνη 

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό στη διατροφή των ηλικιωμένων, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας βοηθώντας στην αποφυγή της μυϊκής απώλειας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την πίεση του αίματος και τη χοληστερίνη. 

Ασβέστιο

Το ασβέστιο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών και των δοντιών. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται επαρκή ποσότητα ασβεστίου, την οποία μπορούν να την διοχετεύονται μέσα από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, από σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, από ψάρια με βρώσιμα κόκκαλα και από ορισμένους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα. 

Βιταμίνη D 

Η Βιταμίνη D είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγεία των οστών και χωρίς την επαρκή ποσότητα αυτής ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο. Βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, στα αυγά, στο μουρουνέλαιο και σε εμπλουτισμένα ροφήματα.  

Βιταμινη b12

Με το πέρασμα των χρόνων, η ικανότητα να απορροφά ο οργανισμός βιταμίνη b12 μειώνεται, συνεπώς οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να επιλέγουν τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε αυτή. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως το κόκκινο κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Φυτικές Ίνες

Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας να τα αντιμετωπίσουνε. Τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές ίνες και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται καθημερινά στο διατροφικό διαιτολόγιο των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Διατήρηση Ψυχικής και Σωματικής υγείας

Εκτός από τα απαραίτητα διατροφικά συστατικά που πρέπει τα άτομα της τρίτης ηλικίας να εντάξουν στη διατροφή τους για να έχουν μια καλύτερη υγεία, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που συμβάλουν στην ευημερία τους. Η άσκηση στην τρίτη ηλικία βοηθάει στη γενική φυσική κατάσταση, στη διατήρηση της ισορροπίας και της κινητικότητας. Οι εκδρομές και περιηγήσεις και γενικά οι κοινωνικές δραστηριότητες βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και τους γεμίζουν θετική ενέργεια.

Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Πανόραμα, παρέχουμε στα αγαπημένα σας πρόσωπα όλα όσα χρειάζονται. Καθημερινά σερβίρουμε ζεστό, εκλεκτό φαγητό, βιολογικά φρούτα και λαχανικά από τον κήπο μας και φροντίζουμε καταλλήλως όλες τις διατροφικές τους ανάγκες. Διοργανώνουμε διάφορες μουσικές και επετειακές εκδηλώσεις για τη διατήρηση της ψυχολογικής ευημερίας και παρέχουμε την σωστή ιατρική παρακολούθηση από εξειδικευμένους ιατρούς, ώστε να μην ανησυχείτε καθόλου για την υγεία των δικών σας ανθρώπων. 

Προηγούμενο άρθροΤι προσφέρει η διαμονή σε μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Επόμενο άρθροΥγεία και Ευεξία στην Τρίτη Ηλικία