Η άσκηση στην τρίτη ηλικία

Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα όσον αφορά την προαγωγή και διατήρηση της υγείας στους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Συγκεκριμένα η άσκηση στην τρίτη ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην  πρόληψη των ασθενειών, την διατήρηση της ανεξαρτησίας και της λειτουργικότητας του ατόμου καθώς και την βελτίωση της ποιότητας ζωής γενικότερα.

Ποια τα οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία

  Βασικά οφέλη της άσκησης είναι η βελτίωση της αντοχής, της δύναμης, της ισορροπίας και της ευκινησίας. Επίσης, βοηθά στον συντονισμό και τον έλεγχο των κινήσεων, τη μείωση του πόνου καθώς και το αίσθημα ευχαρίστησης και ευεξίας που βιώνει το άτομο. Η ευεργετική επίδραση της άσκησης στα διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες  για την πρόληψη και την αποκατάσταση πληθώρας  παθολογικών καταστάσεων που αφορούν την τρίτη ηλικία.

Ενδεικτικές μορφές άσκησης για ηλικιωμένους και τα αποτελέσματά τους

Καρδιοαναπνευστική άσκηση χαμηλής ή μέτριας έντασης όπως το περπάτημα, το στατικό ποδήλατο, το κολύμπι και ο χορός, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, την αναπνευστική λειτουργία και τονώνουν τον μεταβολισμό. Άλλα οφέλη είναι ότι βοηθούν στο συντονισμό των κινήσεων, αυξάνουν την αντοχή, προάγουν το αίσθημα ευεξίας και συμβάλλουν στη γενικότερη λειτουργικότητα του ατόμου.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

 Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του ατόμου μπορεί να αφορούν από την εκτέλεση απλών κινήσεων μέχρι πιο σύνθετων και με τη χρήση αντίστασης. Όλα αυτά με στόχο την διατήρηση ή την αύξηση της δύναμης των μυών, πρόληψη/μείωση της ατροφίας των μυών και της οστεοπόρωσης, μείωση των κινδύνων τραυματισμού και πτώσεων.

Ασκήσεις ισορροπίας

Προορίζονται για την βελτίωση των ισορροπιστικών αντιδράσεων και πρόληψη των πτώσεων οι οποίες αποτελούν έναν από τους βασικούς κινδύνους των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Ασκήσεις ευλυγισίας

Χρησιμοποιούνται με σκοπό την βελτίωση ή διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων το οποίο μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

  Είναι πιο  αποτελεσματικό ένα πρόγραμμα άσκησης στην τρίτη ηλικία να περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω παραμέτρους συνδυαστικά. Πέραν όμως των όσων αναφέρθηκαν σχετικά με το γενικό πληθυσμό της τρίτης ηλικίας, η θεραπευτική άσκηση αποτελεί το κυριότερο μέσο αποκατάστασης πληθώρας παθολογικών καταστάσεων που αφορούν τους ηλικιωμένους. Όπως είναι τα κατάγματα, αρθρίτιδες, εγκεφαλικά επεισόδια, πάρκινσον κ.α.. Στόχος της άσκησης είναι η επίτευξη του μέγιστου δυνατού επιπέδου κινητικότητας και λειτουργικότητας του ατόμου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους γενικότερα και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Επίσης σημαντική είναι η προσφορά της σωματικής δραστηριότητας  σε ανθρώπους με άνοια, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση των γνωσιακών λειτουργιών και στην καθυστέρηση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Τι προσφέρουμε όσον αφορά την άσκηση/σωματική δραστηριότητα

Στα γηροκομεία Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη, φροντίζουμε για τους φιλοξενούμενούς μας συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε:

Εξατομικευμένο ασκησιολόγιο με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου.

Εξάσκηση και επανεκπαίδευση κινητικών λειτουργιών που αφορούν την αυτοεξυπηρέτηση.

Ποδήλατο και υποστήριξη κατά τη βάδιση όπου κρίνεται απαραίτητο.

Αναπνευστικές ασκήσεις για την βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και την κινητοποίηση των πνευμονικών εκκρίσεων.  Στην σύγχρονη κοινωνία το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον πιο ψηλό από ποτέ, συνεπώς αναζητούμε διαρκώς τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η άσκηση είναι ένας από αυτούς.

Προηγούμενο άρθροΗ σημασία της σωστής διατροφής των ηλικιωμένων
Επόμενο άρθροΓονείς και παιδιά. Επικοινωνία με τον ανοϊκό γονέα