Η σημασία της σωστής διατροφής των ηλικιωμένων

διατροφή ηλικιωμένων

«Δεινόν γαρ εστί το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον», φέροντας με τον ερχομό του στα 65 περίπου έτη ζωής του ανθρώπου ποικίλες αλλαγές με κυριότερες τη μείωση δυνάμεων τόσο σωματικών όσο και πνευματικών. Δεν θα πρέπει, όμως, να ταυτίζεται η προχωρημένη ηλικία με την αίσθηση της ανημπόριας, καθώς παρόλα αυτά το άτομο εξακολουθεί να μπορεί να χαίρεται και να διατηρεί μια καλή ποιότητα ζωής. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι η ισορροπημένη διατροφή των ηλικιωμένων, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία τους.

Διατροφή των ηλικιωμένων: όταν οι ανάγκες αλλάζουν

Η λήψη τροφής αποτελεί μία βασική βιολογική ανάγκη που καλύπτεται χωρίς δυσκολίες σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες (Exton-Smith, Stanton, & Windsor, 1972). Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι είναι μία ιδιαίτερα ευάλωτη ηλικιακή ομάδα σε πλημμελή θρέψη. Η μείωση του βασικού μεταβολισμού, η γήρανση των ιστών και των οργάνων, οι εξασθενημένες αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης που φυσιολογικά φέρει το γήρας οδηγούν σε κακές συνήθειες διατροφής, υποθρεψία ή αθρεψία (Debry, 1990. Hess, 1997. Meydani, 1990). Ταυτόχρονα, οι θερμιδικές ανάγκες τους είναι ελαττωμένες λόγω μειωμένης δραστηριότητας στην καθημερινότητα. Τα προβλήματα υγείας, όμως,  που περιορίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις τους  και την αυτοεξυπηρέτησή τους, οδηγώντας σταδιακά στην κοινωνική τους απομόνωση μπορεί να σταθούν ένας επαρκής παράγοντας κακής διατροφής ή ακόμα και υποσιτισμού των ηλικιωμένων (Ahmed, 1992).

Με τη σειρά τους η κακή διατροφή ηλικιωμένων ή η υποθρεψία τους τους καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτους σε παθολογικές καταστάσεις (Horwath, 1991). Οι επιπτώσεις τους είναι τόσο στα διάφορα συστήματα του οργανισμού όσο και στη διανοητική λειτουργεία. Είναι σύνηθες οι ηλικιωμένοι που υποσιτίζονται να εκδηλώσουν καταθλιπτική συμπτωματολογία, να χάσουν το ηθικό τους και να παραιτηθούν από κάθε προσπάθεια για ζωή και επανένταξη στο σύνολο (Tremoliers & Geissler, 1975). Επίσης, η δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης και η γενικότερη αδυναμία αποδυναμώνουν τη διάθεση για όρεξη και τροφή, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Έτσι, χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας οι ηλικιωμένοι όσον αφορά τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή τους. Μάλιστα, χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση αν συνυπάρχουν κι άλλες ασθένειες, με κατάλληλα προσαρμοσμένο διαιτολόγιο. Αλλά, κυρίως, ανεξάντλητη υπομονή, κατανόηση, σταθερότητα και τρυφερότητα στις οδηγίες,  τις διατροφικές συμβουλές καθώς και τα κίνητρα που τους παρέχονται.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ΠΑΝΟΡΑΜΑ, φροντίζει να καλύπτει όλες τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας. Το φάσμα των υπηρεσιών μας είναι ευρύ. Ξεκινώντας από την ιατρική παρακολούθηση, τη σωστή ψυχολογία και φτάνοντας μέχρι και τη σωστή διατροφή ηλικιωμένων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που διαφέρουμε σαν γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε. Ο βιολογικός μας κήπος είναι πάντα γεμάτος με τα πιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θα γεμίσουν αργότερα την τραπεζαρία μας. Ποιοτικές πρώτες ύλες μας βοηθούν στη δημιουργία εξαιρετικών πιάτων για να έχουν οι ένοικοί μας μια γευστικότατη και υγιεινή καθημερινή διατροφή.

Προηγούμενο άρθροΤα πιο συχνά προβλήματα της τρίτης ηλικίας
Επόμενο άρθροΗ άσκηση στην τρίτη ηλικία