Τα πιο συχνά προβλήματα της τρίτης ηλικίας

προβλήματα τρίτης ηλικίας

Ο άνθρωπος περνώντας στην τρίτη ηλικία του βίου του έρχεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα. Καλείται να αντιμετωπίσει αλλαγές που φέρνει η φθορά του χρόνου και το απλό γήρας τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Κάθε αλλαγή φέρει και μία απώλεια και κάθε απώλεια την ακολουθεί μία αλλαγή στην οποίο το άτομο καλείται να προσαρμοστεί και να υπάρξει αλλιώς. Τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, όπως λένε, είναι διαφορετικά στον καθένα. Ωστόσο σε γενικές γραμμές κάθε ηλικιωμένος έρχεται αντιμέτωπος με κάποιες συχνές δυσκολίες.

Ποια είναι τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας;

Η απώλεια του πρότερου βίου στους ηλικιωμένους συνήθως συνεπάγεται ένα πένθος που βιώνει το άτομο περνώντας από όλα τα στάδιά του, της άρνησης, του θυμού, της διαπραγμάτευσης, της θλίψης και της αποδοχής. Παράλληλα, η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες προκαλούν στο άτομο άγχος και ενέχουν κινδύνους εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας ωστόσο δε σταματούν εκεί. Το σώμα αδυνατεί, οι μύες ατροφούν, οι αισθήσεις εκπίπτουν, χρόνιες παθήσεις και ο σωματικός πόνος εδραιώνονται ως νέα πραγματικότητα. Αυτά καθιστούν πολλές φορές το άτομο ανήμπορο να αυτοεξυπηρετηθεί χάνοντας την ανεξαρτησία και αυτονομία του. Η απώλεια της προηγούμενης σωματικής ρώμης έχει ως επακόλουθο την κοινωνική απομόνωση του ατόμου και την εδραίωση της αίσθησης πως παύει να είναι δημιουργικό, άρα είναι άχρηστο ή ακόμα και βάρος για το σύνολο.

Ψυχολογικά προβλήματα της τρίτης ηλικίας

Ο ηλικιωμένος που έχει χάσει πολλά από τα προηγούμενα ενδιαφέροντά του κυριεύεται από πλήξη και ανία. Επίσης, οι απώλειες αγαπημένων προσώπων του στερούν τη δυνατότητα να μοιράζεται κοινές αναμνήσεις που σε συνδυασμό με το σύνδρομο της άδειας φωλιάς δημιουργούν στον ψυχισμό του την αίσθηση της μοναξιάς και πολλές φορές της εγκατάλειψης. Περνώντας σε τελικά αναπτυξιακά στάδια ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με το φόβο του θανάτου και με υπαρξιακές ανησυχίες ενώ πολλές φορές ο απολογισμός του βίου και το άγχος για το χρόνο που τελειώνει τον καθηλώνει σε μία θλίψη και μελαγχολία. Νευρολογικές εκφυλιστικές νόσοι όπως η άνοια και το Parkinson κάνουν την εμφάνισή τους και αφορούν τόσο τον ηλικιωμένο πάσχοντα όσο και τον φροντιστή του.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι με προβλήματα της τρίτης ηλικίας να προστατεύονται από το κοινωνικό σύνολο. Αρκεί πάντοτε έστω και μόνο ένας προστατευτικός παράγοντας για να τους κρατήσει ψυχικά ανθεκτικούς μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές και τις απώλειες. Να νιώθουν πως παρά αυτές εξακολουθούν να είναι σημαντικοί, αρκετοί και καθόλου περιττοί και πως υπάρχει πάντοτε προοπτική και δυνατότητα για νέους στόχους και όνειρα και πως η αξία της ζωής δεν εκπίπτει ποτέ. Στον οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη, τα Πρότυπα Γηροκομεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ, φροντίζουμε τους ηλικιωμένους ακριβώς όπως τους αξίζει. Πιστεύουμε πως η αγάπη, η ζεστασιά, η αποδοχή μαζί με υποστηρικτική και ανακουφιστική φροντίδα μπορούν να φέρουν μία συμφιλίωση με το γήρας και την πίστη για μια νέα εποχή ψυχικής καρποφορίας του ατόμου με ωριμότητα και σοφία. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε μας στο 2392 072 218 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Επιμέλεια κειμένου: Η ψυχολόγος του χώρου, Τσοπανέλη Νεκταρία.

Προηγούμενο άρθροΜονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων “ΠΑΝΟΡΑΜΑ”
Επόμενο άρθροΗ σημασία της σωστής διατροφής των ηλικιωμένων