Υγεία και Ευεξία στην Τρίτη Ηλικία

Υγεία και Ευεξία στην τρίτη ηλικία είναι η ικανότητα της απόλαυσης μιας ποιοτικής ζωής. Είναι ένας συνδυασμός σωματικής υγείας, ψυχολογικής ευεξίας και κοινωνικής δραστηριότητας που δημιουργεί μια όμορφη, χαρούμενη ζωή.

Διατήρηση της υγείας και ευημερίας 

Οι λόγοι που κάποιοι ηλικιωμένοι δεν είναι καλά είναι ποικίλοι και κάποιες φορές σύνθετοι. Οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στη ζωή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία και την ευημερία. Πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ψυχικά προβλήματα κατάθλιψη ή κοινωνική απομόνωση, Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας και αυτονομίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα προβλήματα να εντοπιστούν και να γίνουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να έχουν υγεία, ευημερία και μια όμορφη ζωή.  Μερικές από τις συμβουλές που θα τους δίναμε για καλύτερη υγεία και ευεξία στην τρίτη ηλικία είναι οι παρακάτω:

Ιατρική Παρακολούθηση

Η ιατρική παρακολούθηση αποτελεί ουσιώδη πτυχή της φροντίδας της υγείας στην τρίτη ηλικία. Οι τακτικές επισκέψεις σε γιατρούς είναι καθοριστικές για τη διατήρηση μιας υγιούς ζωής αλλά και για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Επιπλέον, με τη σωστή και τακτική παρακολούθηση διαχειρίζονται κατάλληλα και κάποια πιθανά υπάρχοντα προβλήματα όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση και άλλα. Εκτός από τις ασθένειες, οι γιατροί προσφέρουν και για άλλους λόγους τις υπηρεσίες τους. Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, έτσι χρειάζεται να χορηγήσουν τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής στους ηλικιωμένους. Συνολικά, η επικοινωνία των ηλικιωμένων με τους ιατρούς και η συχνή παρακολούθηση, αποτελούν ένα από τα βασικότερα στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Σωστή Διατροφή

Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι σημαντική σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες. Καθώς τα χρόνια περνούν, είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγειά τους, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα υποστηρίξει το σώμα και το νου τους. Η ισορροπημένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών και βοηθάει στην αντιμετώπιση ορισμένων άλλων. Δίνει επίσης ενέργεια και δύναμη και συμβάλλει στην ψυχολογική ευεξία, καθώς ανεβάζει τη διάθεση. Τέλος, με τη σωστή διατροφή, παρέχονται στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την καλή λειτουργία του. Στην μονάδα μας, παρέχουμε καθημερινά στους ανθρώπους μας εκλεκτό φαγητό, πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία τους.

Σωματική Άσκηση

Η σωματική άσκηση είναι ουσιαστικό στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Η τακτική άσκηση, σε βαθμό όμως που να μην επηρεάζει αρνητικά, βοηθά στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της μυϊκής μάζας ενισχύοντας την ισορροπία. Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία μειώνοντας την κατάθλιψη, το άγχος και βελτιώνοντας τη γενική ψυχική υγεία.

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος της απομόνωσης, της κατάθλιψης, της απομάκρυνσης από αγαπημένα και κοντινά πρόσωπα. Το να έχουν οι ηλικιωμένοι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι περνούν ευχάριστα το χρόνο τους, επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ψυχολογικής τους ευεξίας και της συναισθηματικής αποκατάστασης.

Συνεχή νοητική εξάσκηση

Η συνεχής εκπαίδευση του μυαλού και η συνεχής μάθηση είναι πολύ σημαντικές διαδικασίες στη ζωή ενός ηλικιωμένου. Συμβάλλουν στη διατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και στην πρόληψη της εγκεφαλικής επιβράδυνσης. Η συνεχής απασχόληση με νέα πράγματα και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στη διατήρηση της ψυχολογικής ευεξίας. Επίσης, με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την επίτευξη κάποιων στόχων ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Η διατήρηση της υγείας και της ευημερίας στην τρίτη ηλικία απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τη φροντίδα της υγείας, σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, κοινωνική αλληλεπίδραση και συνεχή νοητική εξάσκηση.
Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας να έχουν υγεία και ευεξία στην τρίτη ηλικία. Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Πανόραμα φροντίζουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε οι ένοικοί μας να έχουν μια όμορφη και γαλήνια ζωή. Διοργανώνουμε διάφορες εκδρομές, εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές, ώστε οι αγαπημένοι σας άνθρωποι να έχουν ψυχική και σωματική υγεία και μέσα από ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, διατηρούμε το μυαλό σε εγρήγορση. Θα ήταν μεγάλη μας τιμή και χαρά να γίνουμε μέρος της οικογένειάς σας!

Προηγούμενο άρθροΤρίτη Ηλικία: Διατροφή και υγεία
Επόμενο άρθροΤρίτη Ηλικία : Μύθοι για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων