7 Διατροφικές Συνήθειες των Ηλικιωμένων

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, τη διατήρηση μιας καλής υγείας και την περαιτέρω ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Στη περίπτωση των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να διατηρούν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα τους χαρίσουν δύναμη, ευελιξία και καλύτερες αποδόσεις στις καθημερινές τους δραστηριότητές.

Τι θέλει προσοχή στις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων;

Αν και οι περισσότεροι λόγω ηλικίας έχουν συνηθίσει σε συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, είναι απαραίτητο οι διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνεται έμφαση, όχι μόνο στη διατροφή, αλλά γενικότερα και στη συμβολή στο ευ ζην του κάθε ηλικιωμένου. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες συμβουλές που μπορείτε να εντάξετε καθημερινά στα γεύματα σας!

  1. Αφαιρέστε το αλκοόλ από το γεύμα σας

Το αλκοόλ σε καθημερινή βάση προκαλεί αύξηση βάρους, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και προβλήματα σε καρδιά και ήπαρ. Καλό θα ήταν να το μειώσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε! Αν επιθυμείτε κάτι σε αλκοόλ, προτιμήστε ένα ποτήρι λευκό κρασί, το οποίο περιέχει λιγότερα σάκχαρα, όχι όμως σε καθημερινή βάση.

  1. Βάλτε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές φυτικών ινών, σημαντικών αμινοξέων και θρεπτικών συστατικών, που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβανονται στις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων. Σε συνδυασμό με ένα υγιές και πλούσιο γεύμα, είναι δυνατό να συνδυάσετε φρούτα και τα λαχανικά που σας αρέσουν, με διάφορους τρόπους. Σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα λαχανικά ή τα φρούτα, μπορείτε να δοκιμάσετε παιχνίδια γευσιγνωσίας ή αφής, ώστε να το κάνετε πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον για έναν άνθρωπο της τρίτης ηλικίας.

  1. Εντάξτε την πρωτεΐνη στα γεύματα 

Σε μεγαλύτερη ηλικία είναι σημαντικό να παίρνει κάποιος τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός για καλύτερη λειτουργία. Η πρωτεΐνη εκτός από τη δύναμη, παρέχει και αρκετές θερμίδες ικανές να γεμίσουν το στομάχι για αρκετό χρονικό διάστημα. Για αυτό, οι διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη.

  1. Μη διστάσετε να ανεβείτε στη ζυγαριά

Οι ηλικιωμένοι περισσότερο από όλους, χρειάζεται να ζυγίζονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, κυρίως για τη διατήρηση του επιπέδου ζωής, αλλά και της διάρκειάς της. Η ισορροπία στις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων θα τους επιτρέψει τη σταθερότητα στο βάρος τους και της προϋποθέσεις για μια υγιή ζωή. 

  1.  Μην αμελείτε το γεύμα σας

Σε συνδυασμό με τη ζυγαριά, θα πρέπει να μην παραλείπονται γεύματα, ώστε να μην χάνονται θρεπτικές ουσίες, που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι για να απολαύσουν μια υγιή μακροζωία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και το μέτρο, διότι η υπερφαγία δε θα βοηθήσει, όσο δεν θα βοηθήσει και ο υποσιτισμός. Παν μέτρον άριστον!

  1. Συνδυάστε τη σωματική άσκηση με τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Η μεσογειακή διατροφή που ακολουθούμε στη χώρα μας έχει αποδειχθεί από τις καλύτερες και ενδείκνυται για τις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων, που προσφέρει εκλεκτό φαγητό και μακροζωία. Αυτό βέβαια, είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με την σωματική άσκηση, καθώς αν απλά τρώμε και έπειτα καθόμαστε, το φαγητό δε θα διασπαστεί σωστά και έτσι, ίσως δημιουργηθούν άλλα σοβαρά προβλήματα.

  1. Πίνετε πολύ νερό

Το νερό είναι ο σωτήρας σας! Στις διατροφικές συνήθειες των ηλικιωμένων, κύριος παράγοντας – αν όχι ο σημαντικότερος ίσως – είναι η συμβολή του νερού. Το νερό, όχι μόνο είναι σημαντικό για την επιβίωση μας, αλλά μας παρέχει σημαντικές ουσίες για την καθημερινή και σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος.

Στη Μονάδα Φροντίδας Πρότυπα Γηροκομεία, το εξειδικευμένο μας προσωπικό παρέχει στους φιλοξενούμενους μας ισορροπημένα γεύματα για μια σωστή διατροφή και έναν υγιή τρόπο ζωής. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις παροχές μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέ τη συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας που θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας. Είμαστε στη διάθεσή σας και τηλεφωνικά για οποιαδήποτε απορία!

Προηγούμενο άρθροΠώς επιδρά το Alzheimer στα άτομα της τρίτης ηλικίας 
Επόμενο άρθροΨυχική υγεία στην τρίτη ηλικία