Τρίτη ηλικία και τεχνολογία

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τόσο στις επιστήμες όσο και στην τεχνολογία. Συνήθως τρίτη ηλικία και τεχνολογία είναι δύο έννοιες, οι οποίες οι περισσότεροι πιστεύουν, πως δεν εχουν άμεση σχεση. Αν αναλογιστούμε καλύτερα τα πράγματα, θα δούμε πως η εξέλιξη στον τομέα των φαρμάκων, η εξάλειψη ή και διαχείριση διαφόρων παθήσεων που κάποτε ήταν ανίατες είναι μόνο λίγα από αυτά που έχουν βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής όλων μας. Όσων αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας κυρίως οι μεσαίες και μικρότερες ηλικίες επωφελούνται απο την εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αυτά είναι λίγα από τα πράγματα που έχουν διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων! Υπάρχει όμως και η εκπαιδευτική αλλά και η ψυχαγωγική πλευρά της τεχνολογίας που θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στο πως θα μπορούσαν να περάσουν ευχάριστα των χρόνο τους οι ηλικιωμένοι.

Τρίτη ηλικία και τεχνολογία: Σημεία επαφής 

Τα περισσότερα άτομα τρίτης ηλικίας έχοντας μεγαλώσει σε μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη πως με τον συνδυασμό τρίτη ηλικία και τεχνολογία μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ το βιοτικό τους επίπεδο. Για παράδειγμα σχεδόν όλοι έχουν κάποια κινητή συσκευή, αλλά οι περισσότεροι όχι και τόσο προηγμένης τεχνολογίας, ώστε να διαθέτουν τέτοιες λειτουργίες που θα κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη, χρησιμοποιούν τις συσκευές μόνο για να μιλούν στο τηλέφωνο. Ας δούμε, όμως μερικά από τα οφέλη της τρίτης ηλικίας και τεχνολογίας και συγκεκριμένα των κινητών συσκευών:

Εκμηδενίζουν αποστάσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι για παράδειγμα το Facebook, αλλά και η επικοινωνία μέσω Viber, Video Calls, Skype έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε επαφή τους ηλικιωμένους με τους φίλους και τις οικογένειες τους ακόμα και αν ζουν μακριά ή έχουν δυσκολία στη μετακίνηση. Είναι γενικά τόσο σημαντικό για την υγεία των ανθρώπων να παραμένουν κοινωνικά συνδεδεμένοι με το πέρασμα τον χρόνων.

Εξασκούν τη μνήμη και το μυαλό 

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πώς μέσω του συνδυασμού τρίτη ηλικία και τεχνολογία, οι ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο για σωματική άσκηση (όπως για παράδειγμα σωματική άσκηση με την καθοδήγηση βίντεο ή άσκηση μέσω κάποιου κινητικού ηλεκτρονικού παιχνιδιού), αλλά και πνευματική άσκηση, καθώς υπάρχει ποικιλία παιχνιδιών που στοχεύουν στην θύμηση γεγονότων, την αναγνώριση χώρων, τον εντοπισμό διαφορών κλπ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης για τους ηλικιωμένους, παρόλο που για τους νεότερους φαντάζουν απλά πράγματα.

Αποτελούν μέσο υπενθύμισης

Ένα ακόμη αρκετά χρήσιμο εργαλείο για την διευκόλυνση των ηλικιωμένων είναι οι υπενθυμίσεις . Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν όπως όλοι ξέρετε αρχίζουν να ξεχνούν, είτε χάνοντας την αίσθηση του χρόνου, είτε έχοντας απώλεια μνήμης. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν οι κινητές συσκευές, προγραμματίζοντας τις κατάλληλες ειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, από έρευνες προκύπτει ότι 75% των ανθρώπων άνω των 65 ετών παίρνουν κάποιο χάπι συστηματικά. Μπορούν, λοιπόν, να χρησιμοποιούν κατάλληλες εφαρμογές για την υπενθύμιση λήψης των κατάλληλων φαρμάκων.

Τρίτη ηλικία και τεχνολογία: Μέσο ψυχαγωγίας

Οι ηλικιωμένοι ερχόμενοι σε επαφή με το διαδικτυο μπορούν να ψυχαγωγηθούν στον ελεύθερο τους χρόνο ακούγοντας μουσική, βλέποντας ταινίες, διαβάζοντας ειδήσεις και νέα, αλλά και παρακολουθώντας διάφορα blogs, που τους ενδιαφέρουν.

Αυτά ήταν μόνο λίγα από τα οφέλη που εμπίπτουν αν έρθουν σε επαφή τρίτη ηλικία και τεχνολογία . Επομένως, αν έχετε κάποιον ηλικιωμένο στον κύκλο σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον φέρετε σε επαφή με την τεχνολογία, κάνοντας τη ζωή του ευκολότερη.

Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων φροντίζουμε με τις παροχές μας την καλύτερη δυνατή διαβίωση των ανθρώπων μας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έρθετε μαζί μας σε επικοινωνία

Προηγούμενο άρθροΆσκηση στην τρίτη ηλικία: Πώς επιδρά στην ψυχολογία των ηλικιωμένων
Επόμενο άρθροΕυημερία στην τρίτη ηλικία: Πως μπορεί να βελτιωθεί;